Alles groter weergeven?
[CTRL] [+] (Windows)
[command] [+] (Apple)

Verliefd op Castelein - Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

Utrecht, Lutherse kerk, zaterdag 9 november 2024, 20:15 - 22:15 uur

Info
Reserveer nu
Contact

All you need is love — het bezingen van de liefde is van alle tijden. Geen groot dichter of zanger die zijn hart niet heeft uitgestort in mijmerend verlangen. In de kunst kunnen we er niet om heen: de liefde is overal en allesomvattend.

Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

Ook in de laatmiddeleeuwse literatuur speelde liefde een grote rol. In de rederijkerskamers werd de literatuur in wedstrijdvorm gegoten. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best voordraagt wint een zilveren beker en een kan wijn. Een van de grootste woordkunstenaars is Matthijs de Castelein. Zijn liederen gaan over liefde en venijn, over lust en minnepijn. Er is pure hoofse liefde, onverbloemde erotiek, er is bedrog en er is troost. Vlaamse weelde op zijn best. Opvallend is hoe tijdloos de emoties zijn die Castelein verwoordt.

Castelein is niet alleen een spitsvondige dichter, maar componeert ook zijn eigen melodieën. Nico van der Meel deed jarenlang studie naar deze Diversche Liedekins. Het resultaat was voor het eerst te horen in het Festival Oude Muziek 2021. Het succesvolle programma gaat nu het land in.

Geestdriftig en levendig als altijd zal emeritus hoogleraar Frank Willaert, specialist in middeleeuwse minneliederen, tussen de liederen door gedichten voordragen uit Casteleins hoofdwerk: De Conste van Rhetorijcken.

Uitvoerenden:

Wendy Roobol, sopraan

Nico van der Meel, tenor

Berend Stumphius, bariton

Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba

Constance Allanic, harp en viola da gamba

Cassandra Luckhardt, viola da gamba

Arjen Verhage, luit en citer

m.m.v. Frank Willaert, voordracht




Camerata Trajectina

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.



Uitgelicht

J.S. Bach: Matthäus-Passion - Johannes Leertouwer & NPhU

Uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach onder leiding van Johannes Leertouwer. Hoe eerder u reserveert, hoe beter uw plaats!

Amsterdam Baroque & Ton Koopman - De Heldinnen van Händel: Deborah

Na het grote succes van zijn eerste Engelstalige oratorium Esther componeerde Händel in 1733 het schitterende Deborah, een werk vol dramatiek en grandeur. Deze zeldzaam opgevoerde parel wordt op donderdag 22 mei 2025 tot leven gebracht door het gerenommeerde Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van de wereldberoemde dirigent Ton Koopman. Een bijzondere toevoeging aan deze avond is de internationaal gevierde countertenor Jakub Józef Orliński, die met zijn expressieve stem de verfijnde klanken van Händels muziek naar ongekende hoogten tilt. Beleef deze unieke uitvoering in de sfeervolle Jacobikerk in Utrecht, en laat u meevoeren door de kracht en schoonheid van dit barokke meesterwerk.



Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833