Alles groter weergeven?
[CTRL] [+] (Windows)
[command] [+] (Apple)

Verliefd op Castelein - Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

Groningen, Lutherse Kerk, zondag 17 november 2024, 15:00 - 17:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

All you need is love — het bezingen van de liefde is van alle tijden. Geen groot dichter of zanger die zijn hart niet heeft uitgestort in mijmerend verlangen. In de kunst kunnen we er niet om heen: de liefde is overal en allesomvattend.

Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen

Ook in de laatmiddeleeuwse literatuur speelde liefde een grote rol. In de rederijkerskamers werd de literatuur in wedstrijdvorm gegoten. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best voordraagt wint een zilveren beker en een kan wijn. Een van de grootste woordkunstenaars is Matthijs de Castelein. Zijn liederen gaan over liefde en venijn, over lust en minnepijn. Er is pure hoofse liefde, onverbloemde erotiek, er is bedrog en er is troost. Vlaamse weelde op zijn best. Opvallend is hoe tijdloos de emoties zijn die Castelein verwoordt.

Castelein is niet alleen een spitsvondige dichter, maar componeert ook zijn eigen melodieën. Nico van der Meel deed jarenlang studie naar deze Diversche Liedekins. Het resultaat was voor het eerst te horen in het Festival Oude Muziek 2021. Het succesvolle programma gaat nu het land in.

Geestdriftig en levendig als altijd zal emeritus hoogleraar Frank Willaert, specialist in middeleeuwse minneliederen, tussen de liederen door gedichten voordragen uit Casteleins hoofdwerk: De Conste van Rhetorijcken.

Uitvoerenden:

Wendy Roobol, sopraan

Nico van der Meel, tenor

Berend Stumphius, bariton

Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba

Constance Allanic, harp en viola da gamba

Cassandra Luckhardt, viola da gamba

Arjen Verhage, luit en citer

m.m.v. Frank Willaert, voordracht




Camerata Trajectina

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.