Eerdere uitvoeringen van Händels Messiah onder leiding van Johannes Leertouwer kregen de allerhoogste lof. 'Glanzende juwelen gezet in koor- en orkestgoud', schreef de pers. Vier prachtige solisten, een klein barokorkest, een kamerkoor met 16 zangers in een intieme, joyeuze kerstsfeer, kortom; een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten.
Met de Messiah schreef Händel een werk waarin het hele verhaal van de Messias wordt verteld. In deel 1 is de muziek doordrenkt van hoop en verwachting (Comfort Ye my people) en wordt het (Kerst) verhaal verteld van zijn komst op aarde (And the angel said unto them). In deel twee volgt zijn ondergang en wederopstanding (van He was despised tot het wereldberoemde Hallelujah), terwijl in deel drie de rol van de Messias in het leven na de dood wordt belicht (van I know my redeemer liveth tot Amen).
Het is de combinatie van dit allesomvattende verhaal en de ongelofelijke muziek die maakt dat we telkens weer terugkeren naar de Messiah. Niet voor niets is in de Engelstalige wereld de Messiah wat in Nederland de Matthäus Passion is. Een bron van inspiratie, troost en kracht, waar muzikant en publiek zich aan kunnen laven.
Podcast
Beluister in aanloop naar de uitvoeringen de speciale 'Messiah-podcast' die Johannes Leertouwer eind 2020 samen met presentator Lex Bohlmeijer (NPO Radio 4) maakte over het meesterwerk.