Barneveld, Oude Kerk, friday 23 may 2025, 8:00 - 10:00 p.m.
Vrede en vrijheid
Als de nazi’s in de jaren dertig aan de macht komen, verbieden zij al snel kunst die in hun ogen moreel of politiek verwerpelijk is. Voor het muziekleven betekent dit het vervolgen of verbieden van Joodse en ‘bolsjewistische’ muziek, zelfs als de componisten al lang overleden zijn. Zo wordt ook de muziek van bijvoorbeeld Felix Mendelssohn Bartholdy in de ban gedaan.
Het thema Vrede is anno 2025 uitermate actueel. Tachtig jaar na de bevrijding staat Ars Musica daarom stil bij Entartete Musik, ontaarde en daarom verboden muziek. De componisten van deze muziek dienden bestreden te worden en uitvoeringen onmogelijk gemaakt. Voor het eerst in de mensheid was ras bepalend voor de vraag of muziek goed was. Mendelssohns imposante zetting van Psalm 2 voor dubbelkoor (Warum toben die Heiden) sluit aan bij zowel het huidige wereldtoneel als dat van ruim tachtig jaar geleden.
Veel verboden componisten emigreerden voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. De Joodse componist Hanns Eisler en de modernist Igor Stravinsky zijn hiervan goede voorbeelden. Ars Musica eert hen met de uitvoering van twee spannende composities van hen.
Geniet ook van het intieme vredesgebed Dona nobis pacem van de Letse componist Peteris Vasks, zijn baanbrekende compositie waarmee hij vanaf 2005 de concertpodia veroverde. Na deze avond luistert u nooit meer op dezelfde manier – want muziek is sterker dan wapens.
Performers:
Ars Musica Concertkoor
Ars Musica Orkest
Patrick van der Linden, dirigent