Couleur Vocale: Vocaal Ensemble A'dam24

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 8 maart 2025, 20:15 - 22:15 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Trauma's in de samenleving brengen hun ondeugden niet alleen toe aan degenen die direct betrokken zijn bij oorlog of verlies. Het dringt zachtjes de meest onbewuste en onschuldige hoek van de samenleving binnen en zendt zijn boodschap intergenerationeel uit. Bekende auteur en arts gespecialiseerd in trauma schrijft in zijn boek The Myth of Normal: “Onwetendheid kan een gelukzalige rust brengen, maar dat is geen ware gelukzaligheid; op collectief niveau kan dit leiden tot groot en wijdverbreid lijden. We bewijzen onszelf en de wereld een grote dienst als we proberen onze illusies op te lossen en ons open te stellen voor de waarheden die ze verbergen.” Dit programma draait om de gevolgen van verlies en rouw, en hoe de kunstenaars hun weg naar genezing vonden.

Voor Hubert Parry was zijn wereld op de kop gezet tijdens de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen was zijn persoonlijke bewondering voor Duitsland diep verheven, maar hij ervoer ook persoonlijke verliezen door de oorlog, aangezien verschillende van zijn studenten werden gedood of gewond. Zijn onwetendheid over de ware doelstellingen van het Duitsland van het begin van de twintigste eeuw werd ruw verscheurd door de realiteit van de situatie. The Songs of Farewell was zijn artistieke antwoord; een muzikaal verlangen om aan het oorlogsgeweld te ontsnappen.

Gustav Mahler componeerde de Rückert-lieder in de zomer van 1901, en het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen was het derde. In februari van hetzelfde jaar had Mahler een bijna-doodervaring meegemaakt, waarbij hij leed aan een bloeding die een intensieve operatie en een herstel van zeven weken vereiste. Een uitgebreid werkschema in het operahuis en deze bijna-doodervaring inspireerden een artistieke uitstorting van het nadenken over de sterfelijkheid tijdens zijn lange zomervakantie in het vredige en geïsoleerde Maiernigg. Het nummer eindigt met de tekst:

Ich bin gestorben dem Weltgetümmel, Und ruh’ in einem stillen Gebiet! Ich leb’ allein in meinem Himmel, In meinem Lieben, in meinem Lied!

Diederik van der Laag is een hedendaagse koorcomponist gevestigd in Nederland. Voor een herdenkingsconcert in 2019 componeerde hij Ils Dorment, op basis van de tekst van de Franse dichter Louis Chadourne uit de cyclus Commémoration d’un mort de Printemps. Chadourne was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in Nice gestationeerd en raakte in 1913 gewond. De mentale schade was groot en er werd bij hem ‘psycho-névrose émotionnelle' vastgesteld. Het gedicht spreekt over degenen die midden in het bos slapen, aan de kant van de heuvels, onder de dikke golven van de nacht. Ze slapen tevreden met dezelfde vermoeidheid en nadat ze dezelfde rook hebben gedronken, rollen ze in dezelfde plooien van herinnering. Deze tragische tekstuele beeldtaal van gevallen soldaten die in anonimiteit en eenheid rusten, wordt door van der Laag vastgelegd in lagen en golven van koor geluid opgesteld als een dubbelkoor. De geluidsgolven bouwen zich langzaam op tot een climax aan het einde van het stuk.

And so I go on van Jake Runestad is geschreven ter nagedachtenis aan de tenor en dirigent Germán Aguilar, die op 34-jarige leeftijd plotseling overleed tijdens een optreden met zijn koor in Florence, Italië. Zijn partner had de kaart van de componist in de portemonnee van Germán gevonden en vroeg Runestad een koorstuk voor Aguilar te componeren. Zoals in de beschrijving van Runestad staat: “Ik hoop dat deze muziek een element van Germáns leven als een geweldige man en muziekliefhebber weergeeft. Ik hoop ook dat de muziek zal dienen als een vorm van genezing voor degenen die het ervaren en die blijven lijden onder dit immense verlies. Todd Boss, de geweldige dichter die een originele tekst voor dit werk schreef, heeft prachtig de boodschap weergegeven die we bij je willen achterlaten: 'En dus ga ik door, altijd, waar je ook bent, mijn liefste.' De tekst voor Runestads compositie Waves is ook door dezelfde dichter geschreven. Hier is een fragment:

My sadness is enormous as the sea. Birds are made of bones of air but I am water, drawn by my nature to drown. Light—o, magnanimous light! Find me! Blind me with sight! Sweep free and steep me in the serenity that saves— sunlight washing over me in waves—

De muziek van Waves sluit perfect aan bij de auditieve context van de langzaam opgebouwde geluidsgolven in Van der Laags stuk. Het één uur durende programma Songs of Farewell sluit aan bij de stemmen van dit koor, bestaande uit enkele van de beste amateurstemmen die Nederland te bieden heeft.

Uitvoerenden:

Vocaal Ensemble A'dam24

Programma:

Hubert Parry - Songs of Farewell 33’

1. My soul there is a country

2. I know my soul hath power

3. Never weather-beaten sail

4. There is an old belief

5. At the round Earth’s imagined corners

6. Lord, me know mine end

Gustav Mahler (arr. Gottwald) - Ich bin der Welt abhanden gekommen 7’

Diederik van der Laag - Ils dorment - 7’

Jake Runestad - and so I go on - 7’

Jake Runestad - Waves - 8’


Couleur Vocale

Couleur Vocale is een concertserie in De Waalse Kerk voor Amsterdamse koren en vocale ensembles, en natuurlijk voor liefhebbers van vocale muziek uit het hele land.



Uitgelicht

Bösendorfer Piano Series: Passe-partout

Passe-partouthouders genieten van maar liefst acht concerten voor de prijs van zes en verzekeren zichzelf van de beste plaatsen bij ieder concert.

Bösendorfer Piano Series: Anna Fedorova

‘Fedorova overtuigt met alles. Het resultaat is dat de luisteraar volledig in de ban raakt van haar krachtige en lyrische spel.’ – Luister Magazine

Couleur Vocale: Cappella Sacelli

Cappella Sacelli werd opgericht in 2021. Dit professionele mannenkwartet bestaat uit zangers met ruime ervaring in de oude muziek en het zingen uit de historische manuscripten en de originele mensuraal notatie.

Bach op Vrijdag - Passe-partout

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Bach op Vrijdag - Bach & Bruckner

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Hanna Shybayeva speelt Rzewski

Shybayeva zet zich in voor haar land door het organiseren van benefietconcerten en informatieve bijeenkomsten, maar communiceert het beste met de wereld door middel van haar grote passie: muziek. De keuze om de cyclus van Frederic Rzewski te spelen was snel gemaakt. Zowel de technische als emotionele rijkdom van dit stuk geven Shybayeva de kans al haar gevoelens rondom de gebeurtenissen in haar land te uiten.

Couleur Vocale: Kamerkoor Vocoza o.l.v. Robert van der Vinne

Luister naar een wel heel bijzonder requiem, dat wel vijf eeuwen beslaat. Nog nooit uitgevoerd?

Kristen Witmer & The Counterpoints

Een muzikale reis door de wereld van de barokke kamermuziek, onder aanvoering van een stersopraan en een origineel muziekensemble

Couleur Vocale: Kamerkoor NEXT

In Ars Poetica gaat Kamerkoor NEXT samen met doedoek- en kavalspeler Raphaela Danksagmüller op ontdekkingsreis door de fascinerende muzikale traditie van Armenië. In het programma worden delen uit Ars Poetica, een monumentaal koorwerk van de Armeense componist Tigran Mansurian, afgewisseld met werken voor koor, doedoek en kaval.

M4A presenteert: 'Birds, Beasts and Blockbusters'

Neem je lampion mee en vier Sint- Maarten met Duo Pleyel & Friends!

Concerts Littéraires: Passe-partout

Reeks muzikale concerten en literatuurlezingen in de Waalse Kerk over de intensieve, culturele band tussen Nederland en Frankrijk

Concerts Littéraires: Zielsdomeinen

De bijna volmaakte harmonie tussen de musicus Chopin en de schrijfster George Sand

Bösendorfer Piano Series: Hannes Minnaar

‘Hannes Minnaar is geen pianist die de muziek gebruikt om zijn kunstjes te etaleren. Eerder andersom: hij zet zich maximaal in om de muziek te laten spreken.’ – Trouw

Albumpresentatie Vincent van Amsterdam

Accordeonist Vincent van Amsterdam presenteert zijn nieuwe album met werken van drie componisten die hem nauw aan het hart liggen.

Waalse Kerk - Theaterconcert SCHOK!

Een herkenbaar theaterconcert over een actueel thema: de groei naar volwassenheid.

Bach op Vrijdag - Bach & Händel

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Amstel Quartet & Matangi Quartet

Een sonische reis door de klankwereld van de hedendaagse componisten Jürg Frey & Philip Glass

Couleur Vocale: Kobra Ensemble

In 'Stemmen van de Schemering' onderzoekt Kobra de wereld tussen dag en nacht, zomer en winter. Hoe klinkt het vallen van de avond? Wat horen we als het donker is en hoe bewegen we ons in deze tussenwereld? En als we de kerstlichtjes aansteken, wat ervaren we dan?

Bösendorfer Piano Series: Barry Douglas

‘Douglas trekt je naar binnen met zijn bescheiden, intieme benadering en verleidelijke toon.’ – Gramophone magazine

Duo du Toit-Kooper

Duo du Toit-Kooper presenteert hun nieuwe album, She/Her. Maria du Toit (klarinet) en Vera Kooper (piano) verdiepten zich in werken van vrouwelijke componisten over de hele wereld, variërend van 19e-eeuws Frankrijk tot het hedendaagse Nigeria.

Bach op Vrijdag - Bach & Rheinberger

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Couleur Vocale: Ensemble Hermes

Hun jubileumjaar willen ze openen met een vogelvlucht over de polyfonie van 1000 jaar

Schuberts Winterreise

Deze muzikale vertolking van Schuberts Winterreise door Mezzosopraan Barbara Kozelj en pianiste Nino Gvetadze raakt tot op het bot

Bösendorfer Piano Series: Enrico Pace

‘Bij Pace herken je niet alleen de instrumenten, maar zijn legato bereikt tegelijk de sensualiteit van een hele strijkersgroep en het tutti is van een grandioze rijke diepte.’ – Süddeutsche Zeitung

Bach op Vrijdag - Bach & Beach

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Concerts Littéraires: Klankwaaier

U hoort in dit concert prachtige pianowerken van Debussy gecombineerd met meeslepende verhalen en poëzie over deze magische wereld

Bösendorfer Piano Series: Aidan Mikdad

‘Aidan Mikdad maakt zijn reputatie als één van Nederlands grootste talenten waar. Mikdad laat zich meteen kennen als een moedig en eigenzinnig musicus, die zichzelf met hart en ziel op deze stukken werpt.’ – Jury Edison Klassiek 2023

Couleur Vocale: Les Dames Vocales

'De liefde voor het prachtige repertoire en de speciale vocale klank die de combinatie van hoge stemmen eigen is brengt deze musici samen in dit uitdagende ensemble.'

Alexandra Nepomnyashchaya - Let’s “Scream Hallelujahs” to Muffat and Bach

Klavecinist Alexandra Nepomnyashchay brengt een eerbetoon aan twee grote 18e-eeuwse componisten, Gottlieb Muffat en Johann Sebastian Bach.

Couleur Vocale: Vrouwenkoor Nordlys

Een muzikaal programma wat draait om kinderlijke nieuwsgierigheid en verwondering over de wereld om ons heen

Oyster Duo: Anna Fedorova & Nicolas Schwart

Het Oyster Duo, bestaande uit de wereldberoemde pianiste Anna Fedorova en haar partner, de internationaal prijswinnende contrabassist Nicolas Schwartz, kwamen elkaar voor het eerst tegen op een strand in Brazilië. De twee komen erachter dat ze een gedeelde fascinatie voor de oester hebben, zo wordt het Oyster Duo geboren. Sindsdien hebben ze met grote vaart internationale podia veroverd.

Bösendorfer Piano Series: William Youn

‘Alles bij elkaar is Youn's lichtvoetige optreden heerlijk. Hij glijdt moeiteloos tussen heldere tederheid, dansachtige speelsheid en sprankelende virtuositeit.’ – BBC Music Magazine

Bach op Vrijdag - Bach & Mendelssohn

Kamerkoor PA’dam en De Waalse Kerk presenteren in de serie 'Bach op Vrijdag' enkele van Bach's mooiste cantates. Tijdens elk concert staat één cantate centraal en wordt Bach steeds in een ander daglicht gesteld. Begin je weekend goed met misschien wel de grootste componist die ooit heeft geleefd: Johann Sebastian Bach.

Bösendorfer Piano Series: Ralph van Raat

‘Ik geniet van Van Raat op opnames, maar als ik de kans krijg om hem nog een keer live te horen, zou ik rennen, niet lopen.’ – Musical America (na recital in Carnegie Hall)

Bösendorfer Piano Series: Mariam Batsashvili

‘Ondanks dat ze nog in haar twintiger jaren is, blijft Mariam Batsashvili die mix van briljante virtuositeit en gevoelig inzicht tonen die haar spel definieert.’ – The Observer

Waalse Kerk - Amsterdam

Naast haar kerkelijke functie geniet De Waalse Kerk bekendheid als sfeervol en intiem cultureel podium. Musici, van aanstormend talent tot de crème de la crème van de Nederlandse klassieke muziekwereld, vinden al decennia lang hun weg naar deze bijzondere locatie in het hart van Amsterdam, net als de liefhebbers van hun muziek.

Seinconcerten: Nikola Meeuwsen

Winnaar van de Young Talent Award 2019. Nikola is een verademing achter de piano. Met werken van Bach, Schumann en Beethoven in Hilversum.

Aventure: Ave Domina - Vrouwen Kerstmuziek uit de 15e eeuw

Ave Domina laat de kracht en uitstraling van een intieme 15e-eeuwse vrouwenkerst horen. Met concerten in Amsterdam en Maastricht.

Seinconcerten: Pianokwartet Corneille

Een heerlijk kwartet musici spelend op piano, viool, altviool en cello.

Seinconcerten: Rembrandt Frerichs

Geïnspireerd door Mozart brengt Rembrandt het improvisatie-element terug in de klassieke muziek.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833