EEN WEEKEND MET SCHUBERT - masterclass, voordracht en Die schöne Müllerin

Utrecht, Geertekerk, vrijdag 18 oktober 2024, 13:15 - 22:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Masterclass o.l.v. Robert Holl

Een aantal liedduo’s bestaande uit bijna afstuderende Conservatoriumstudenten wordt beoordeeld en geadviseerd door de wereldberoemde Nederlands-Oostenrijkse bas-bariton Robert Holl. Hij valt op door zijn grote aandacht voor de tekst en voor zijn integrale visie op zowel de zanger als op de pianist.

Locatie masterclass: Parnassos, Kruisstraat 201 in Utrecht.

Voordracht door Emanuel Overbeeke

We starten dit weekend met een voordracht over de betekenis van Franz Schubert voor de klassieke muziek en de romantische liedkunst in het bijzonder. Emanuel is een zeer bekende Schubertkenner. Hij neemt u mee naar het Wenen van de vroege 19e eeuw en schetst de betekenis van Schubert voor het muziekleven. Uiteraard staat de liedkunst en de enorme hoeveelheid liederen die Schubert heeft geschreven hierin centraal.

Emanuel Overbeeke is musicoloog en publicist. Hij studeerde muziekwetenschap in Utrecht en New York, schreef boeken, artikelen, recensies en toelichtingen en werkt voor de Concertzender omdat hij het leuk vindt zijn kennis te delen en anderen geïnteresseerd te krijgen in klassieke muziek. Favoriete houding: speels als het kan, serieus als het moet.

Avondconcert Die schöne Müllerin

Aansluitend aan de voordracht vindt het concert plaats.

Schuberts Die schöne Müllerin mag beschouwd worden als de eerste grote liedcyclus van de negentiende eeuw. In 1823 kwam de grote liedcomponist in aanraking met een gedichtenverzameling van de romantische dichter Wilhelm Müller (1794-1827). Nog in datzelfde jaar smeedde Schubert uit twintig van die gedichten zijn liedcyclus Die schöne Müllerin.

De cyclus is de muzikale uitbeelding van een jonge, reisluchtige jongeman die tijdens een zwervend bestaan een baantje bij een molenaar vindt en verliefd wordt op de aantrekkelijke molenaarsdochter. Zijn gevoelens van liefde, hoop en twijfel, slaan echter om in wanhoop en een verlangen naar de dood wanneer de molenaarsdochter niet voor onze hoofdpersoon kiest, maar voor een plotseling opduikende jager.

Het meest belangrijke personage van deze cyclus is geen mens, maar de Beek, met een hoofdletter. Het is de muziek van die alles doordringende Beek die, door een grote hoeveelheid aan gevarieerde muzikale figuren, de hele cyclus doordringt.

Bariton Konstantin Krimmel heeft een heel eigentijdse visie op het werk: 'Die schöne Müllerin is een werk dat de ontwikkeling van een geestesziekte romantiseert, en ongefilterd laat zien hoe een jong mens zich kan voelen in als hij zich onbeheerst overgeeft aan zijn gevoelswereld. Met al zijn donkere kanten.'

Voordracht en concert dient u apart te boeken.

Liever op één enkel ticket alle evenementen bijwonen? Boek uw passe-partout hier.

Uitvoerenden:

Masterclass: Robert Holl

Voordracht: door Emanuel Overbeeke

Concert:

Raoul Steffani - bariton

Daan Boertien - piano

Programma:

masterclass, een voordracht en een liedcyclus

Vrijdag 18 oktober, 13.15-17.00 uur: Masterclass o.l.v. Robert Holl

Vrijdag 18 oktober, 19.00-20.00 uur: Voordracht Emanuel Overbeeke Schubert en de romantiek

Vrijdag 18 oktober, 20.15-22.00 uur: Die schöne müllerin



Daan Boertien

Meesterpianist Daan Boertien won talloze prijzen in binnen- en buitenland en is regelmatig te horen op NPO Klassiek en te zien op televisie, onder meer bij Podium Klassiek.



Uitgelicht

EEN WEEKEND MET SCHUBERT - passe partout

De 3 grote liederencycli in één weekend. Gezongen door Marc Pantus, Michael Wilmering en Raoul Steffani, met aan de vleugel Daan Boertien. Boek 1 ticket voor 6 evenementen van 18-20 oktober!

EEN WEEKEND MET SCHUBERT - masterclass en Winterreise

Masterclass o.l.v. Robert Holl en Winterreise, uitgevoerd door Michael Wilmering en Daan Boertien

EEN WEEKEND MET SCHUBERT - liedcyclus Schwanengesang

Liedcyclus Schwanengesang, uitgevoerd door Marc Panthus en Daan Boertien

Ars Musica: Fanny en Felix

Felix Mendelssohn en zijn zus Fanny hadden een muzikale zielsrelatie. Ars Musica plaatst Fanny waar ze hoort: tussen de groten van haar tijd.

J.S. Bach: Matthäus-Passion - Johannes Leertouwer & NPhU

Uitvoering van de Matthäus-Passion van Bach onder leiding van Johannes Leertouwer. Hoe eerder u reserveert, hoe beter uw plaats!



Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833