Alles groter weergeven?
[CTRL] [+] (Windows)
[command] [+] (Apple)

Hohe Messe: Bachs geniale zwanenzang

Kerkrade, Theater Kerkrade, zaterdag 9 november 2024, 20:00 - 22:15 uur

Info
Reserveer nu
Contact

In dit seizoen bestaat Ad Mosam 30 jaar. Een jubileum dat we willen vieren met een imposant werk uit de barokmuziek. Groots is de bezetting (vijf solisten, een vijfstemmig koor, soms dubbelkorig) en kleurrijk het orkest (trompetten, pauken, hoorn, hobo’s, fluiten, fagotten, strijkers en basso continuo).

Aan het einde van zijn leven schreef Bach in 1749 de Hohe Messe. Nog steeds is het een raadsel waarom en voor wie hij het werk geschreven heeft. Was het wellicht een ultieme proeve van zijn kunstenaarschap? Zeker is dat hij daarbij rijkelijk gebruik maakte van eerder gecomponeerd werk zoals een jubelend Sanctus uit 1724, delen uit cantates en een Kyrië en Gloria uit 1733. Zijn tanende gezondheid - Bach was bijna blind - betekende dat zijn zonen Carl Philippe Emanuel en Johann Christoph Friedrich hebben geholpen zijn zwanenzang aan het papier toe te vertrouwen.


Het is onwaarschijnlijk dat Bach zelf zijn Hohe Messe ooit heeft gehoord; hij stierf in 1750. Het werk werd wel Bachs laatste statement, te beschouwen als een imposante verzameling van misdelen die de grote meester ons absoluut wilde nalaten en die een aangrijpend verhaal vertellen.

Uitvoerenden:

solisten: vijf solisten en een vijfstemmig koor

orkest: trompetten, pauken, hoorn, fagotten, hobo’s, fluiten, strijkers, basso continuo.


Video playlist



Ad Mosam

AD MOSAM Barok is het Limburgs topensemble, dat u graag verrast met avontuurlijke programma’s en boeiende concerten. Daaronder grote juwelen, kleine pareltjes en bekende werken; toegankelijk voor een breed publiek maar altijd in staat óók de fijnproever te laten genieten.



Uitgelicht

Lucem Natale - Kerstmuziek uit de Barok

Hoop, blijdschap, verzoening en vrolijkheid worden net als de komst van het Licht in dit programma verheerlijkt met prachtige klanken.

Actus Comicus - Bij Bach op de koffie

Bach componeerde de Koffiecantate voor vermakelijke uitvoeringen in Café Zimmerman, het beroemde koffiehuis in Leipzig. Hoewel gecomponeerd voor een totaal andere context, sluit de Boerencantate goed aan bij deze komische spotternij.



Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833