Info
Italophilia: Discovering the Italian taste in London
Italophilia
In de 18e eeuw werd Europa's muzikale hart veroverd door de gepassioneerde, emotionele en virtuoze muziek uit Italië. Ook de Londense componisten Purcell, Handel en Greene werden beïnvloed door deze muzikale stijl. Het oude-muziekensemble The Counterpoints duikt in de wereld van deze Britse Italofielen en neemt u, samen met stersopraan Kristen Witmer, mee op een muzikale reis door de wereld van de barokke kamermuziek.
Purcell, Green en Handel
Henry Purcell schreef rond 1683 in het voorwoord van zijn ‘Sonatas of three Parts’ '[I have] faithfully endeavour’d a just imitation of the most fam’d Italian Masters…’ en verderop ‘I warrantably affirm, that I am not mistaken in the power of the Italian Notes, or elegancy of their Compositions, which I recommend to the English Artists.’
Purcell was duidelijk niet de enige enthousiasteling voor de ‘Italiaanse noten.’ Ook Handel en Maurice Greene omarmden de Italiaanse trend in hun muziek - de laatste publiceerde zelfs 6 aria’s in het Italiaans in London! Uitgever John Walsh zag een gat in de markt en publiceerde collecties met Italiaanse muziek. De Londense Italophilia trok ook Italiaanse componisten naar Londen. Francesco Geminiani, Nicola Matteis en Giovanni Bononicini vestigden zich in London, waar ze moesten concurreren met de gigant van de Italiaanse opera: George Frideric Handel.