Alles groter weergeven?
[CTRL] [+] (Windows)
[command] [+] (Apple)

Luister Amsterdam - Geelvinck Fortepiano Festival: Sense and Sensibility

Amsterdam, Stadsarchief, zondag 15 oktober 2017, 13:30 - 16:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Luister Amsterdam voor nieuwe data.

Info

Elk concert in de serie Luister Amsterdam wordt twee keer per (zondag)middag uitgevoerd, om 13.30 uur en 15.00 uur. Met uw entreekaart heeft u tevens (gratis) toegang tot de tentoonstelling 'Kijk Amsterdam'.

Aansluitend bij de tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800: de mooiste stadsgezichten organiseert het Stadsarchief Amsterdam een serie kamerconcerten in de achttiende-eeuwse Italiaanse zaal, in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.

Geelvinck Fortepiano Festival komt met twee internationale talenten naar Amsterdam. Dit eerste concert zal James Tibbles voor zijn rekening nemen. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Tibbles is gespecialiseerd in het bespelen van historische piano’s en een gewaardeerd solist.

Programma 15 oktober (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • Johann Sebastian Bach (1685 – 1750):
    Chromatische Fantasie en fuga, BWV 903
    Sonate in A, Andante, BWV 964
    Sonate in C, Adagio, BWV 968
    Partita in d-mineur, Chaconne, BWV 1004
  • Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788): Rondo in C, Wq 56/I

Uitvoerenden:
James Tibbles – tafelpiano

In de achttiende eeuw werd alle muziek live uitgevoerd, want dat was de enige manier om er kennis van te nemen. Musiceren gebeurde vaak in huiselijke kring. De gegoede burgerij organiseerde huisconcerten voor vrienden en bekenden. De concerten vonden meestal plaats in de muziekkamer, of in een salon die was voorzien van behangsels zoals de Italiaanse Zaal in gebouw De Bazel. Er werd samen gemusiceerd, gegeten en gedronken. Daarnaast werd er gesproken over de nieuwste muziek of beeldende kunst.

Het Stadsarchief Amsterdam laat u kennismaken met deze achttiende-eeuwse salonsfeer. Eerst kunt u luisteren naar kamermuziek uit deze tijd, gespeeld op authentieke instrumenten. Vervolgens houdt een expert een korte kunstbeschouwing waarbij een originele achttiende-eeuwse tekening op de hand wordt getoond.